CRIM DE SANG

Autor: Sebastià Alzamora.

Primera edició: Febrer del 2012.

Nombre de pàgines: 278.

Tema: és un llibre ambientat a la Barcelona dels anys de la guerra, el 1938. Estem en ple conflicte, i la FAI, la principal organització anarquista de l’Estat, està fent una escombrada molt important a la ciutat comtal: és el temps de la matança de religiosos.

Personatges: Jutge Carbonissa, al doctor Pellicer , el comissari Muñoz, un religiós, el pare Gendraupare Gendrau, el germà Plana, el germà Darder i el germà Lacunza.

Situació geogràfica: es situa a la ciutat de Barcelona, es refugien a la pensió Capell.

Situació cronològica: la novel·la és situada en el 1938.


RESUM:


Fragment 1:

-Molt bé- va concloure el comissari Muñoz-.M’interessa molt més que ha passat aquí. No tan sols tenim un capellà mort, sinó també un nen. No sé que en pensen vostès- es va adreçar al metge i al jutge-, però això no sembla la feina dels anarquistes.

Fragment 2 :

Ajaguda al centre de la cel·la, la germana Concepció s’esforçava per compassar la respiració i sobre posar-se el neguit que, que amb un estol de ratolins, li rosegava l'estómac que tenia rebregat després de l’atac de vòmits que havia patit al matí.

HASTAGS: #repressiód’innocents  #victimes  #religió

CRÍTICA: "Crim de sang és, en definitiva, una obra madura i sorprenent, una exploració que beu de l'erudició però que no permet que l'impuls narratiu s'interrompi. Alzamora ens mostra una dimensió poc coneguda fins ara de la guerra, un món fosc i absurd que revela una de les cares menys nobles de la condició humana, quan tota una nació vivia a la negritud dels vampirs."

ACTIVITATS

1.Com es veu reflectida la Guerra Civil al llibre?

Explica en els inicis de la guerra Civil, la plena persecució religiosa per part dels anarcosindicalistes situat tot  a Barcelona. També es mostren investigacions policials per descobrir aquests casos.

2.Si la novel·la se situa després de la Guerra Civil, quins aspectes de la postguerra se’ns transmeten: gana, ensenyament, església, repressió...

-Gana: les famílies que complien les característiques i que seguien el mateixos ideals que l’església disposaven d’un plat a la taula cada dia que els alimentava. Els altres tenien una supervivència molt més complicada.

-Ensenyament: el tema que s’havia de respectar més era la religió catòlica. Era molt estricta l’escola amb el tema religiós i en seguia totes les normes.

-Església: adoctrinava  la societat i patia sovint acusacions, amenaces i assassinats d’alguns dels seus membres dels grups anarcosindicalistes.

-Repressió: la gent no podia mostrar els seus sentiments i ideals. El qui ho feia i anava en contra dels dirigents, podrien arribar a perdre la vida.

EMMA, MARINA, MARTA i MÒNICA.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada