PETONS DE DIUMENGE

Autora:Sílvia Soler.

Any 1a edició: Octubre del 2008.

Nombre de pàgines: 244.
  

Tema: Petons de diumenge narra la historia de Valèria Iserna obligada a viure els seus anys més lluminosos en la foscor del franquisme, la Valèria decideix lluitar pel que desitja, per això estudia arqueologia i es casa amb l’home que diuen que no li convé. Aquest amor que creix esponerós malgrat l’estricte moral catòlica de l’època, aconseguirà il·luminar una vida senzilla però plena.

En aquest llibre Sílvia Soler reconstrueix la història de milers de dones que durant la dictadura van fer petites rebel·lions personals intentant ser felices en un temps en què estimar-se era pecat.

Personatges: Valèria Iserna (protagonista),  Neus, Elisa, Guillem Danés, Cloé, Martina, Quim, Llúcia, Màxima, Ian, Lluís. 

Situació geogràfica: Catalunya, París, Alemanya, Itàlia,
Bèlgica, Tunísia, Estats Units.

Situació cronològica: Franquisme i anys posteriors (1945-1986)

RESUM

Fragment 1:

Barcelona, 11 d’abril de 1956
   L’embaràs se m’està fent interminable. Em passo el dia mig estirada al sofà   vigilant la Neus que, pobreta, es porta molt bé i s’entreté amb les joguines d’encaixos sense fer soroll. Em mata el mal d’esquena i l'avorriment.


Fragment 2:

Aquell moment, el maig del 1968 i tot el que va significar va marcar l’inici d’una nova època per l’Elisa. La profunda decepció ideològica va coincidir, afortunadament, amb la descoberta d’una mena d’amor que no havia conegut fins aleshores, que potser no creia que existís. En Jim, l’home de qui es va enamorar, va aportar placidesa a la seva vida i això no havia passat mai. 



HASTAGS: #franquisme #guerra #amor #diari #família

COMENTARI:
La veritat és que del que he llegit darrerament, aquest és el millor llibre. Per la senzillesa de les paraules, que no dels sentiments i sensacions. Per com la Sílvia Soler descriu tan i tan bé algunes sensacions, moments, fins i tot conflictes.

Un llibre senzill, de persones senzilles, però gran en sentiments i sensacions.

ACTIVITATS

1.Com es veu reflectida la Guerra Civil al llibre?

Hi ha molts dels aspectes del franquisme, que fa que casar-se estigui restringit...

2.Si la novel·la se situa després de la Guerra Civil, quins aspectes de la postguerra se’ns transmeten: gana, ensenyament, església, repressió...

Després de la Guerra Civil la Valèria s’enamora d’un home malgrat l’estricte moral de l’església i decideix casar-s’hi. També fa petites rebel·lions com estudiar arqueologia perquè era malvist en aquella època.

BERTA, JUDIT, JÚLIA i MARTA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada