16 de març del 2016

LLEGIM A LA BIBLIOTECA








































Un matí llegint. Literatura i Guerra Civil.
Ens trobareu a l'apartat del blog "LLEGIM" a sobre de cada llibre.




LA NOSTRA EXPERIÈNCIA


Un heroi:El meu avi.Batalla de l'Ebre.
El meu avi va viure durant 8 anys els temps de la guerra. Primer va patir  la Guerra Civil espanyola i després, quan aquesta va acabar l'any 39, es va trobar amb l'esclat de la  2a Guerra Mundial. No va tenir ni temps de respirar, va viure una guerra darrera l'altra. 
Va marxar cap a la Batalla de l’Ebre quan tenia 16 anys. Era un dels coneguts com els de la Lleva del Biberó. La meva àvia m’explica que ells dos ja s'havien conegut quan el van cridar a files. Tot recordant diu: ”Aquells pobres joves marxaven amb les llàgrimes als ulls forçats pels alts comandaments que eren els qui dirigien les tropes i decidien sobre les seves vides. Se sentien els crits i els plors que feien davant les seves mares. Buscaven la seva protecció, el seu ajut, continuar arrelats. Només tenien 16 anys, tenien por, no volien marxar.” Molts sabien que ja no tornarien.El fusell era més alt que molts d'ells. El seu soroll, arrossegant-se pel terra es clavava al cervell de tots els qui els veien passar, era una mort anunciada. I tots ho sabien.
Va lluitar en els dos bàndols, tant  en el dels Republicans com en el dels Nacionals.
Varen ésser les circumstàncies. Ell no se sentia identificat amb cap dels dos bàndols. El meu avi tan sols seguia les ordres d’uns superiors amb pocs escrúpols, uns dirigents que volien guanyar a costa de les seves vides. Ell volia viure en pau i tranquil al costat de la seva família.
Va començar lluitant pels nacionals i més endavant es va escapar i el van reclutar els "rojos" per lluitar al seu bàndol. Quan els nacionals se’n van assabentar, el van detenir i portar al camp de concentració  que hi havia a Igualada.  Allí s’hi va estar dos anys. Va patir temps molt durs perquè sabia que la majoria dels que van marxar cap al sud de Catalunya, a la zona de l'Ebre, ja no tornarien mai més amb les seves famílies.


FOTOS DE LA BATALLA DEL DELTA DE L'EBRE

DOCUMENT NACIONAL DE LA GUERRA CIVIL


DOCUMENT DEL CAMP DE CONCENTRACIÓ D'IGUALADA


MARINA VILÀ


1 comentari: